Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1 jajko
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- 1 kajzerka (może być czerstwa)
- gałązka rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- opcjonalnie - patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie, gdy zmięknie odciśnij. Do dużej miski włóż mięso mielone, posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, rozmiękczoną kajzerkę, wbij jajko, dodaj przyprawy i zioła.
Wyrób mięso, łącząc
wszystkie składniki, do uzyskania lepkiej masy. Z gotowego mięsa formuj
podłużne wałeczki. Możesz oblepić mięsem patyki do szaszłyków. Usmaż lub
upiecz kofty.
◽Wersja 1 - na patelni, usmaż na oleju
◽Wersja 2 - upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni - ok 30 min.
◽Wersja 3 - na grillu, przewracając mięso co jakiś czas
Podawaj ciepłe, z sosem jogurtowym, chlebkiem pita i sałatką ze świeżych warzyw.
I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post.
OdpowiedzUsuńI am developing a blog and I am seeking a new template.Yours seems pretty decent! Feel free to visit my blog and suggest things!
Perfect piece of work you have done, this web site is really cool with good info .
Soft Trending
super pomysł. na mielone:)
OdpowiedzUsuń:) Polecam wypróbować, zawsze to inna wersja tradycyjnych mielonych :)
UsuńPysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję
UsuńBardzo fajny pomysł :) Chętnie bym zjadła taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
Usuń